Śledź wędzony w bułce maślanej 

Śledź wędzony w bułce maślanej 

Przepis na śledzia wędzonego w bułce maślanej przyszedł mi do głowy, gdy dowiedziałem się, że mam przygotować śledziowe menu na ubiegłoroczną edycję Nocnego Marketu. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że na starych, zaniedbanych peronach dworca Warszawa Główna spędzę niemal całe wakacje i na kilka tygodni będę musiał zapomnieć o randkach. Pachnieć musiałem jak rybak schodzący z kutra po kilkutygodniowym rejsie, tylko to bowiem tłumaczy rosnącą liczbę skutecznie odstraszonych samic. Ale za to, kanapka ze śledziem w bułce maślanej, przyciągała tłumy do niepozornej i mało jeszcze wtedy znanej „łajby” o nazwie Śledzie z Bornholmu. Powiem więcej, owa kanapka ze śledziem wędzonym okazała się najczęściej wybieraną pozycją z całego menu, choć było jeszcze kilka innych, po które wracało mnóstwo osób spragnionych dobrego śledzia. Co ciekawe, całe szaleństwo działo się latem, czyli poza sezonem na śledzie. Tutaj warto się chyba zatrzymać i zadać sobie pytanie, czy jest „jakiś” sezon na jedzenie śledzia w Polsce. Po sprzedaniu latem, wspólnie z moim serdecznym przyjacielem, tony śledzi, nie mam wątpliwości, że nie istnieje. Dlatego też, aby uratować karnawał i Was przed utartymi przepisami na śledzie, przedstawiam Wam pewnego jegomościa. Jest nim: Mr Herring Smoked Royal, który w połączeniu z mlecznym pieczywem, płynnym żółtkiem i innymi dodatkami, stanie się Waszym najlepszym przyjacielem.

Solone Śledzie z Bornholmu mają niezwykle zwartą strukturę i są przy tym bardzo mięsne, dlatego zachęcałbym do uwędzenia ich we własnym zakresie. Efekt będzie wspaniały. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że mało kto ma wędzarkę w swoim domu, dlatego opiszę Wam domowy sposób podwędzenia solonego śledzia i zapewniam Was, że będziecie z niego również zadowoleni. Przy przygotowaniu tej potrawy będziecie musieli użyć wielu dodatków, wiec jeśli już na tym etapie czujecie się zmęczeni, to walnijcie parzyście lufę i zabierajcie się do roboty.

 

śledź wędzony w bułce maślanej

 

Składniki do przygotowania dwóch solidnych porcji:

6 tuszek śledzia z Bornholmu solonego (podwędzimy go domowym sposobem)
1 opakowanie sianka
2 bułki maślane
0,5 kostki masła
1 mały słoik majonezu (spróbuj zrobić sam jak masz chęć)
1 jajko
0,5 oliwy z oliwek
1 główka polskiego czosnku
1 zielony ogórek
1 kiszony zielony pomidor (może być ogórek) - przepis na kiszone zielone pomidory pojawi się w nowym sezonie
1 słoik kimchi (do kupienia w dobrych sklepach)
1 rzodkiewka
1 czerwona cebula
1 pęczek koperku
2 pęczki szczypiorku
1 doniczka estragonu
1 doniczka lubczyku
1 pęczek pietruszki

 

Śledź solony wędzony

Tuszki śledzia wymocz w zimnej wodzie przez 6 godzin zmieniając co godzinę wodę. Kiedy osuszysz śledzie ustaw piekarnik na 130 C, na blachę połóż pergamin, a następnie odsolone śledzie. Piecz około 30-40 minut. Obserwuj kolor, puszczą jeszcze sporo wody a ich skórka powinna mieć lekko złotawy odcień. Po tym czasie w garnku rozpal sianko, połóż na nim na nim śledzie i przykryj pokrywką na 5 minut.

Masło z pieczonym czosnkiem

Masło zostaw na godzinę w ciepłym pomieszczeniu. Główkę czosnku przekrój w poprzek odcinając lekko górną część. Dzięki temu, po upieczeniu łatwiej wyciśniesz słodki miąższ. Czosnek piecz godzinę, w temp 160 C. Po wyjęciu jak już ostygnie wyciśnij i dodaj do masła.

Majonez szczypiorkowy - estragonowy

Majonez przełóż do miski. Pokrój dwa pęczki szczypiorku, dodaj garść estragonu i wszystko zmiksuj bardzo dokładnie.

Salsa z lubczyku i pietruszki

Do blendera wlej szklankę oliwy, dodaj pokrojony lubczyk, pęczek pietruszki, szalotkę, pół ząbku czosnku, trochę soku z cytryny oraz odrobinę soli. Miksuj dosłownie kilka sekund, aby salsa nie była zbyt gładka.

Dodatki

Ogórek pokój w plasterki pod skosem. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki o grubości 2 mm. Ukrój gruby plaster pomidora kiszonego lub innej kiszonki. Rzodkiewkę potnij na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Nadmiar rzodkiewki włóż do wody, aby nie straciła koloru i nie zmarniała.

Jajko

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i usmaż na niej jajko sadzone. Pamiętaj aby olej nie był zbyt gorący, gdyż dół się spali a góra nadal będzie surowa. Jajko smaż ok 7-8 minut, aż zetnie się białko. Po usmażeniu niech odpocznie minutę. Nie przyprawiaj, reszta dodatków jest już słona, żółtko ma to zrównoważyć.

Bułka

Bułki maślanej poszukaj w dobrych piekarniach. Jeśli jej nie znajdziesz, ciabatta też będzie ok. Bułkę maślaną możesz również sam przygotować, ale nie mam już chyba serca aby Cię zachęcać 🙂 Przetnij ją na pół i podgrzej na żeliwnej patelni (jeśli ją masz). Środek musi być upieczony, aby trzymał majonez i masło.

Przygotowanie

Spód spieczonej bułki posmaruj solidnie masłem a górną część majonezem. Na dolną połóż trzy filety i gruby plaster kiszonego pomidora, odrobinę kimchi, dwa plasterki ogórka, kilka rzodkiewek, cebuli, a następnie, bardzo delikatnie jajko. Uważaj żeby żółtko się nie rozlało. Na koniec skrop salsą i dodaj koperek…:)

 

Dodam na koniec, że jedzenie tej kanapki jest czynnością bardzo intymną więc zachęcam abyście zaopatrzyli się w chusteczki i odłożyli telefony - Instagram poczeka;)
I choć mogłoby by się wydawać, że przygotowanie tej buły wymaga sporo pracy ( bo tak jest) to uwierzcie mi, że po jej zjedzeniu przez dłuższy moment poczujecie samo w dobro w ustach:)

Polecam się!
m.

Komentarze wyłączone