Facebook
Instagram

Kategoria: Fatalna kuchnia

Tagliatelle al nero di seppia

Tagliatelle al nero di seppia con gamberi e pomodorini w języku polskim oznacza zawsze udany wieczór. Udany od początku do końca. To w dużym skrócie i na tym poprzestanę, ponieważ musiałbym zmienić charakterystykę bloga. Napiszę tylko, że robiłem go wiele razy, mam do niego sentyment i zawsze chciałem przyrządzać go jeszcze lepiej.  Tytułem wstępu,  nero…
Read more

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Co łączy pastę włoską z The Beatles? Posiadają fanów na całym świecie. Lista przepisów jest tak samo długa, jak liczba piosenek duetu Lennon -  McCartney. Jednak spośród setek wersji przerabianych i „ulepszanych” warto zapoznać się z kilkoma oryginałami. Z cyklu PIĘĆ PAST WŁOSKICH, KTÓRE POWINIEN ZNAĆ KAŻDY FACET, dzisiaj zaczniemy od AGLIO OLIO e PEPERONCINO. Jest to…
Read more

Jagnięcina – pieczony udziec

Jak wyobrażam sobie weekend świąteczny? Na zmianę - w kuchni oraz w ogrodzie, wspólnie z moim ojcem. Mam to szczęście, że mogę mieszkać w Warszawie, którą uwielbiam, ale doceniam urok wiejskiego ogrodu. Jak wracam do rodzinnego domu, praktycznie każdą chwilę wykorzystuje na pichcenie z moim ojcem, który nauczył mnie sporo na temat dobrego jedzenia i…
Read more

Żurek – kuchnia polska

Kuchnia polska, to temat, który bardzo chciałbym popularyzować na swoim blogu.  Zauważyłem, że polskie potrawy coraz częściej wracają na stoły restauracyjne i domowe, co mnie niezmiernie cieszy. Kiedy w internecie pojawiają kolejne przepisy o kotletach jaglanych i chorizo z tofu, ja zastanawiałem się, jak przygotować żurek, który ma zachwycać nie tylko smakiem. Chciałbym również przekonać…
Read more

Polskie carpaccio – wołowina vol. 1

Dzisiaj piątek, więc menu zdecydowanie bardziej męskie. Tak, więc zanim przepłuczemy usta Old Fashioned, warto zjeść coś, przy czym orgazm okazać się może małą udręką…;) Wykorzystam dziś wspaniały kawałek wołowiny - hanger. Bardzo delikatne, smaczne mięso i cenowo korzystniejsze niż polędwica. Jest to kąsek, który niegdyś rzeźnicy zachowywali tylko dla siebie. W mojej opinii idealnie nadaje…
Read more

Zupa krem z pora

Mam koleżankę, która nie uznaje innych zup, jak kremy. W zasadzie, ilekroć miałem okazje towarzyszyć jej podczas lunchu, to za każdym razem pierwsze pytanie do kelnera brzmiało: "Czy jest zupa krem”? :) Absolutnie nie neguje i nie kwestionuje dobrze przygotowanego kremu z warzyw, ale nie jest to dziedzina, której będę poświęcał zbyt wiele czasu…;) Nie mniej…
Read more

Pierś z kaczki

Nie planowałem, że będę dzisiaj pisał o piersi z kaczki. Przekonał mnie mój kolega, dzieląc się ze mną z żalem w glosie, w jak bardzo okrutny sposób potraktował to wrażliwe i smaczne mięso. A jak doskonale wiemy, kobiety nie wybaczają. Albo wybaczają, ale nie zapominają…:)   Kaczka w polskiej kuchni ma długą tradycję. Zawsze zastanawia…
Read more

Pasta alla norma – kuchnia sycylijska

W swoim życiu przygotowałem wiele past, przeważnie motywacją do tej kolejnej, smaczniejszej była kobieta. Nic tak nie cieszy wzroku faceta, jak widok partnerki, która konsumuje przygotowany przez niego makaron, w tak intrygujący sposób, jakby bawiła się włosami. Mialem szczęście poznać kobietę dzięki, której mogę sporo o makronach napisać. Ale tylko o makaronach, reszta historii wymaga…
Read more

Wołowina, czyli historia idealnego związku…

Jeżeli ktokolwiek zapyta mnie o idealny związek to z pewnością w mojej kuchni tworze go z wołowiną. Nie ma tu miejsca na spory i różnice zdań. Odpowiednie warunki, dbałość i mnóstwo troski spowodują, że nasza „partnerka” odwdzięczy się ogromną dawką miłości w postaci smaku. I jeżeli na poważnie chcemy się „związać”, proponuje szukać naszej „wybranki”…
Read more