Facebook
Instagram

Kategoria: Fatalna kuchnia

Sześć produktów, sześć dań w 10 minut!

Ile razy spotkaliście się z sytuacją, kiedy wracacie z pracy, zmęczeni głodni, rozglądacie się po domowej spiżarni, a tam scena jak z polskiego filmu: nic się nie dzieje, a jeśli już coś, to i tak nie za wiele. Moda na PRL lubi wracać, ale niekoniecznie musi obejmować ona kategorie żywność w naszych domach. Nie mniej…
Read more

Jagnięcina z sosem na bazie porto

Są dwa główne powody, dla których uwielbiam przygotowywać jagnięcinę. Naprawdę jest cholernie smaczna i podaje ją tylko na specjalne okazje. Taka okazja to rodzinny obiad, podczas którego jest walka o ostatni kęs łopatki jagnięcej. Inna okazja to wieczorna kolacja z wyjątkową i uroczą połówką, która doceni smak wspaniałego mięsa i nie będzie chciała uderzyć Was…
Read more

Pizza Margherita -przepis na ciasto

Pizza Margherita... jest z nią jak z seksem w liceum - wszyscy się na nim znają, ale mało komu wychodzi… ☺ Ja też muszę przyznać, że odkąd przygotowałem pierwsze ciasto na pizzę upłynęło sporo czasu, a moje początki z „włoskim chlebem” były różne. Na szczęście czasy licealne mam za sobą. Jednak w miarę upływającego czasu…
Read more

Żeberka w domowym sosie BBQ

Żeberka w sosie BBQ, to obok skrzydeł w Louisianie mój zdecydowany faworyt na spotkanie w większym gronie. Dziś wypada finał Ligi Mistrzów, więc jeśli zaprosiliście przyjaciół do wspólnego oglądania widowiska warto również coś przekąsić.   To „coś” dzisiaj, to żebra wieprzowe w domowym sosie BBQ. Z naciskiem na to drugie, ponieważ  amerykański klasyk odgrywa tutaj…
Read more

Zielone szparagi z ricottą i przegrzebkami – makaron

Co Państwo podajecie na śniadanie? Zielone szparagi z jajkiem poche i sosem holenderskim — odpowiada kelner. Zerkam na pozycje lunchową i widzę zupę dnia - krem ze szparagów, a na danie główne risotto ze szparagami. W oczekiwaniu na danie zaglądam na Instagram i wyskakują mi #asparagus #loveszparagi oraz kolejne obrazki trzymających w dłoniach zielone bukiety…
Read more

Drinka Old Fashioned – męski klasyk

Dziś piątek, wraz z godziną „W” (WYBYWAJ) opustoszeją w sekundę biura. Połowa Warszawy odepnie wrotki, aby szturmem powitać 24 C pod gołym niebem. Część wróci do swoich ogródków na przedmieściach, aby w domowym zaciszu napić się Prosecco, a jeszcze inni wyjadą na weekend i poinformują nas o tym na Instagramie. Jedno jest pewne, w Warszawie…
Read more

Steki wołowe, czyli jak zrobić idealnego…

Steki to jeden z moich ulubionych tematów. Pamiętam jak byłem dzieckiem, kiedy w kreskówkach Looney Tunes pojawiał się soczysty kawałek mięska z białym oczkiem, już wtedy wywoływał u mnie niemałe podniecenie. Z upływem lat podniecenie narastało, ale także wiedza, która w kontekście steków jest bardzo ważna. Historia wołowiny, tej dobrej wołowiny, zapisuje się w Polsce…
Read more

Skrzydła w sosie Louisiana – męska przekąska

Skrzydła w sosie Louisiana, to nie tylko najsmaczniejsza męska przekąska. To również mnóstwo historii, wspomnień oraz wieczorów, podczas których zapach przyrządzanego sosu zaspokajał wilcze apetyty moich przyjaciół. Skoro juz mowa o historii. Skrzydła w sosie Louisiana, miałem okazję spróbować po raz pierwszy 12 lat temu, kiedy zamieszkałem w Warszawie. Przepis na ten genialny sos przekazał…
Read more

Tagliatelle al nero di seppia

Tagliatelle al nero di seppia con gamberi e pomodorini w języku polskim oznacza zawsze udany wieczór. Udany od początku do końca. To w dużym skrócie i na tym poprzestanę, ponieważ musiałbym zmienić charakterystykę bloga. Napiszę tylko, że robiłem go wiele razy, mam do niego sentyment i zawsze chciałem przyrządzać go jeszcze lepiej.  Tytułem wstępu,  nero…
Read more

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Co łączy pastę włoską z The Beatles? Posiadają fanów na całym świecie. Lista przepisów jest tak samo długa, jak liczba piosenek duetu Lennon -  McCartney. Jednak spośród setek wersji przerabianych i „ulepszanych” warto zapoznać się z kilkoma oryginałami. Z cyklu PIĘĆ PAST WŁOSKICH, KTÓRE POWINIEN ZNAĆ KAŻDY FACET, dzisiaj zaczniemy od AGLIO OLIO e PEPERONCINO. Jest to…
Read more