Facebook
Instagram

Kategoria: Fatalna kuchnia

Vege – Przeczytaj to zanim rzucisz mięsem!

Zupa warzywna, czy też jak kto woli danie vege, chodziła za mną już od dawna, ale nie tylko dlatego, że lubię warzywa, zwłaszcza te polskie, sezonowe, których przydatność jest krótkoterminowa, a smak niepowtarzalny. Motywował mnie bardziej fakt opisania tego, co dzieje się wokół warzyw, a umówmy się, dzieje się całkiem sporo, do tego stopnia, że…
Read more

Śledź z grilla, czy portugalska sardynka?

Zgadzam się, że w wymowie nie brzmi tak zgrabnie jak grillowana portugalska sardynka i tak dumnie jak włoska sardela, ale to w końcu śledź - najbardziej polska ryba, która swoje pierwsze kroki w naszej kuchni „stawiała” już w średniowieczu. Pomimo, że jej spożycie w Polsce regularnie spada na rzecz łososia, dorsza, to nadal niezaprzeczalnie i…
Read more

Warsztaty kulinarne: kuchnia męska nie tylko dla niego!

„Myślałem, że moja córka zadaje dużo pytań, ale myliłem się… :) Te słowa po pięciu minutach skierowałem do uczestników podczas warsztatów kulinarnych w Cook Story by Samsung. Dobrze odnajduję się w chaosie, ale ten przerósł wszystko co początkowo wydawało mi się proste i oczywiste… Jednak z każdą minutą udawało mi się odzyskiwać kontrolę na polu…
Read more

Sezon grillowy: smaczna kuchnia, czy zwykłe obżarstwo?

Sezon grillowy w Polsce to sport narodowy. Prawdziwa gorączka złota dla sieciowych marketów, które nadejście sezonu mocno demonstrują w sklepowych lodówkach: marynowana karkówka, szaszłyki, boczek i kiełbasa -  to najważniejsi patroni obżarstwa w parafii pod wezwaniem polskiego grilla. Jeśli mielibyśmy spisać priorytety, to co u trzeciego Polaka prezentują się podobnie: święta kościelne, wakacje nad polskim…
Read more

Botwina – królowa sezonu letniego

Sezon letni w Polsce nabiera  mocnego rozpędu. Widać to na talerzach w warszawskich restauracjach i po w wizycie w warzywniaku. Gęste powietrze coraz częściej przecinają pytania o polskie, długo wyczekiwane szparagi. Nie oszukujmy się, że mamy małego bzika na punkcie sezonowości warzyw, do tego stopnia, że Pani Ewa w moim lokalnym warzywniaku do perfekcji opanowała…
Read more

Pastrami, czyli najsłynniejsza kanapka na świecie

„Słyszałeś o Pastrami?” Tym pytaniem, zamiast „co słychać?”, rozpoczynam rozmowę z moim ojcem. Odpowiada, że nie, więc, aby nie marnować czasu, powiedziałem, żeby poczytał w Internecie i wrócił do mnie. 30 minut później oddzwania i oznajmia, że wie już wszystko, co powinien w temacie najsłynniejszej nowojorskiej kanapki, jaką niewątpliwie jest Pastrami. Telefon do ojca był konieczny,…
Read more

Spaghetti carbonara z truflowym pecorino

Jeśli ktokolwiek przygotowuje Spaghetti carbonara z użyciem śmietany, to odpowiem od razu: „NARA” ;) Często bywa, że lubimy „ulepszać” to, co już samo w sobie jest doskonałe. Niestety, często dotyczy to kuchni włoskiej. Do rzeczy doskonałych zaliczam spaghetti carbonara. Prosta, smaczna i warta każdej kalorii:) Zanim przejdę do makaronu krótka anegdotka. Lata temu mieszkałem w…
Read more

Śledź, Matjas, śledź a’la matjas, czyli kto ma rację?

Śledź. Zawsze zastanawiam się, dlaczego w naszym języku rzeczy smaczne muszą brzmieć mało zjadliwie. „Mr. Haring”, bo o nim mowa, w języku niderlandzkim brzmi już zdecydowanie ładniej. Nie tylko brzmi. Holendrzy na punkcie śledzia maja bzika. Głównie za sprawą Matjasa, za którego daliby się pokroić. No dobrze, ale o co z polskiem śledziem, cz też…
Read more

Gęsina nie tylko na Św. Marcina

Gęsina na Św. Marcina? Zdecydowanie nie tylko, choć data wydaje się nieprzypadkowa i może budzić narodowe skojarzenia. Jednak zapewniam Was, że w naszej tradycji ten okres wiąże się głównie z najlepszym smakiem gęsi. Nie jestem w stanie obiecać, jak długo utrzyma się to myślenie. Po listopadowych wydarzeniach w tym kraju może okazać się, że gęś…
Read more

Rosół – jeszcze potrawa czy już dziedzictwo narodowe?

Pierwsze receptury tego dania spisane były wcześniej niż Konstytucja w I Rzeczypospolitej. Po dzień dzisiejszy jest ukoronowaniem niedzielnych obiadów rodzinnych. Otwiera listę zup w co drugiej karcie restauracyjnej i jest pierwszym wyborem w kategorii "Zupa zdrowotna": Zarówno na grypę, jak i na kaca. Mowa oczywiście o ROSOLE. Najbardziej polskiej zupie jaką znam, która zrosła się z…
Read more