Facebook
Instagram

Kategoria: Fatalna kuchnia

Naturalana kaszanka z gęsi na grillowanej chałce

Od początku listopada w mojej kuchni nie gaśnie światło. Zbiegło się to z okresem przyrządzania gęsiny, ale i z dłuższymi weekendami, które przy pierwszej nadarzającej się okazji spędzam w rodzinnym domu. Wtedy mogę wyżyć się bardziej niż zwykle, bo do standardowego wyposażenia kuchni dochodzi ogień, grill, palniki na gaz oraz wędzarka w ogrodzie. Ceremonii gotowania…
Read more

Geś confit, czyli gotowanie w gęsim tłuszczu!

“…Polacy nie gęsi, iż swój język mają…”, w tym przypadku język kulinarny, gdyż jak co roku, na nasze stoły wraca no co dzień zapomniana gęsina, która przypomina nam o dawnych smakach. Co rok zastanawiam się na ile jest to jedynie moda, a na ile prawdziwa miłość do gęsiny i to zarówno w przypadku niektórych knajp…
Read more

Śledzie z Bornholmu – czy Skandynawia zna się na śledziach?

Szwagier to nie rodzina, a śledź to nie ryba brzmi wiejskie porzekadło. Nie trudno wysnuć wniosek, że zarówno pierwsza, jak i druga opcja traktowana jest u nas po macoszemu. Jeśli chodzi o szwagra jest mi to w zasadzie obojętne, ale śledzia bronić będę z kilku względów, zwłaszcza rodzinnych, gdyż w naszym domu śledź „uchodził” za…
Read more

Bigos z wiosennych warzyw i młodej kapusty

Pierwsze, drugie, a nawet trzecie oznaki wiosny widoczne są już coraz wyraźniej: przybywa zielonych drzew, spacerowiczów, ale także kierowców nerwowo reagujących na widok rowerzystów… ;)  Jeśli chodzi o mnie, to w zasadzie głównym i jedynym wyznacznikiem nadejścia wiosny jest coraz większa ilość warzyw w sklepach i na straganach. Niemniej jednak, nie zawsze te pierwsze warzywa…
Read more

Rydze z patelni – dzieciństwo o smaku grzybów i masła!

Rydze z patelni smażone na maśle to w zasadzie jedyny powód, dla którego czekam co roku na jesień. No, może znajdę jeszcze kilka powodów, kulinarnych oczywiście, które zrekompensują koniec lata i chłodne wieczory, w trakcie których jeszcze chętniej zaglądamy do michy. Muszę jednak przyznać, że jesień w tym roku łagodne się z nami obchodzi. Po…
Read more

Kurki z foie gras i jeżynami – jesień na talerzu!

Sezon letni zmierza ku końcowi ale przynosi całe bogactwo produktów kulinarnych. Wśród warzyw z pewnością jest to najlepszy moment dla pomidorów. Ich owoce są teraz  bardzo soczyste, dojrzałe i najsmaczniejsze. Na bazarkach można również dostać sporo gatunków cukinii, papryki i fasolki. Jest też ogromny wysyp owoców w postaci agrestu, malin, moreli czy jeżyn. Co tu dużo…
Read more

Pasty warzywne nie na raz! Cztery dania w 15 minut!

Dokładnie rok temu, siedząc w pięknych okolicznościach przyrody u siebie w ogrodzie, zamieściłem na stronie wpis o tym, jak przygotować sześć dań z sześciu produktów dosłownie w 10 minut. Jeśli znajdziecie chwilę, aby zerknąć do postu i przejrzeć przepisy, to zauważycie, że poza faktem, iż są one banalnie proste, przygotowane są ze składników, które zawsze…
Read more

Vege – Przeczytaj to zanim rzucisz mięsem!

Zupa warzywna, czy też jak kto woli danie vege, chodziła za mną już od dawna, ale nie tylko dlatego, że lubię warzywa, zwłaszcza te polskie, sezonowe, których przydatność jest krótkoterminowa, a smak niepowtarzalny. Motywował mnie bardziej fakt opisania tego, co dzieje się wokół warzyw, a umówmy się, dzieje się całkiem sporo, do tego stopnia, że…
Read more

Śledź z grilla, czy portugalska sardynka?

Zgadzam się, że w wymowie nie brzmi tak zgrabnie jak grillowana portugalska sardynka i tak dumnie jak włoska sardela, ale to w końcu śledź - najbardziej polska ryba, która swoje pierwsze kroki w naszej kuchni „stawiała” już w średniowieczu. Pomimo, że jej spożycie w Polsce regularnie spada na rzecz łososia, dorsza, to nadal niezaprzeczalnie i…
Read more

Warsztaty kulinarne: kuchnia męska nie tylko dla niego!

„Myślałem, że moja córka zadaje dużo pytań, ale myliłem się… :) Te słowa po pięciu minutach skierowałem do uczestników podczas warsztatów kulinarnych w Cook Story by Samsung. Dobrze odnajduję się w chaosie, ale ten przerósł wszystko co początkowo wydawało mi się proste i oczywiste… Jednak z każdą minutą udawało mi się odzyskiwać kontrolę na polu…
Read more