Facebook
Instagram

Kategoria: Fatalna kuchnia

Rydze z patelni – dzieciństwo o smaku grzybów i masła!

Rydze z patelni smażone na maśle to w zasadzie jedyny powód, dla którego czekam co roku na jesień. No, może znajdę jeszcze kilka powodów, kulinarnych oczywiście, które zrekompensują koniec lata i chłodne wieczory, w trakcie których jeszcze chętniej zaglądamy do michy. Muszę jednak przyznać, że jesień w tym roku łagodne się z nami obchodzi. Po…
Read more

Kurki z foie gras i jeżynami – jesień na talerzu!

Sezon letni zmierza ku końcowi ale przynosi całe bogactwo produktów kulinarnych. Wśród warzyw z pewnością jest to najlepszy moment dla pomidorów. Ich owoce są teraz  bardzo soczyste, dojrzałe i najsmaczniejsze. Na bazarkach można również dostać sporo gatunków cukinii, papryki i fasolki. Jest też ogromny wysyp owoców w postaci agrestu, malin, moreli czy jeżyn. Co tu dużo…
Read more

Pasty warzywne nie na raz! Cztery dania w 15 minut!

Dokładnie rok temu, siedząc w pięknych okolicznościach przyrody u siebie w ogrodzie, zamieściłem na stronie wpis o tym, jak przygotować sześć dań z sześciu produktów dosłownie w 10 minut. Jeśli znajdziecie chwilę, aby zerknąć do postu i przejrzeć przepisy, to zauważycie, że poza faktem, iż są one banalnie proste, przygotowane są ze składników, które zawsze…
Read more

Vege – Przeczytaj to zanim rzucisz mięsem!

Zupa warzywna, czy też jak kto woli danie vege, chodziła za mną już od dawna, ale nie tylko dlatego, że lubię warzywa, zwłaszcza te polskie, sezonowe, których przydatność jest krótkoterminowa, a smak niepowtarzalny. Motywował mnie bardziej fakt opisania tego, co dzieje się wokół warzyw, a umówmy się, dzieje się całkiem sporo, do tego stopnia, że…
Read more

Śledź z grilla, czy portugalska sardynka?

Zgadzam się, że w wymowie nie brzmi tak zgrabnie jak grillowana portugalska sardynka i tak dumnie jak włoska sardela, ale to w końcu śledź - najbardziej polska ryba, która swoje pierwsze kroki w naszej kuchni „stawiała” już w średniowieczu. Pomimo, że jej spożycie w Polsce regularnie spada na rzecz łososia, dorsza, to nadal niezaprzeczalnie i…
Read more

Warsztaty kulinarne: kuchnia męska nie tylko dla niego!

„Myślałem, że moja córka zadaje dużo pytań, ale myliłem się… :) Te słowa po pięciu minutach skierowałem do uczestników podczas warsztatów kulinarnych w Cook Story by Samsung. Dobrze odnajduję się w chaosie, ale ten przerósł wszystko co początkowo wydawało mi się proste i oczywiste… Jednak z każdą minutą udawało mi się odzyskiwać kontrolę na polu…
Read more

Sezon grillowy: smaczna kuchnia, czy zwykłe obżarstwo?

Sezon grillowy w Polsce to sport narodowy. Prawdziwa gorączka złota dla sieciowych marketów, które nadejście sezonu mocno demonstrują w sklepowych lodówkach: marynowana karkówka, szaszłyki, boczek i kiełbasa -  to najważniejsi patroni obżarstwa w parafii pod wezwaniem polskiego grilla. Jeśli mielibyśmy spisać priorytety, to co u trzeciego Polaka prezentują się podobnie: święta kościelne, wakacje nad polskim…
Read more

Botwina – królowa sezonu letniego

Sezon letni w Polsce nabiera  mocnego rozpędu. Widać to na talerzach w warszawskich restauracjach i po w wizycie w warzywniaku. Gęste powietrze coraz częściej przecinają pytania o polskie, długo wyczekiwane szparagi. Nie oszukujmy się, że mamy małego bzika na punkcie sezonowości warzyw, do tego stopnia, że Pani Ewa w moim lokalnym warzywniaku do perfekcji opanowała…
Read more

Pastrami, czyli najsłynniejsza kanapka na świecie

„Słyszałeś o Pastrami?” Tym pytaniem, zamiast „co słychać?”, rozpoczynam rozmowę z moim ojcem. Odpowiada, że nie, więc, aby nie marnować czasu, powiedziałem, żeby poczytał w Internecie i wrócił do mnie. 30 minut później oddzwania i oznajmia, że wie już wszystko, co powinien w temacie najsłynniejszej nowojorskiej kanapki, jaką niewątpliwie jest Pastrami. Telefon do ojca był konieczny,…
Read more

Spaghetti carbonara z truflowym pecorino

Jeśli ktokolwiek przygotowuje Spaghetti carbonara z użyciem śmietany, to odpowiem od razu: „NARA” ;) Często bywa, że lubimy „ulepszać” to, co już samo w sobie jest doskonałe. Niestety, często dotyczy to kuchni włoskiej. Do rzeczy doskonałych zaliczam spaghetti carbonara. Prosta, smaczna i warta każdej kalorii:) Zanim przejdę do makaronu krótka anegdotka. Lata temu mieszkałem w…
Read more