Facebook
Instagram

Bigos z wiosennych warzyw i młodej kapusty

Bigos z wiosennych warzyw i młodej kapusty

Pierwsze, drugie, a nawet trzecie oznaki wiosny widoczne są już coraz wyraźniej: przybywa zielonych drzew, spacerowiczów, ale także kierowców nerwowo reagujących na widok rowerzystów… 😉  Jeśli chodzi o mnie, to w zasadzie głównym i jedynym wyznacznikiem nadejścia wiosny jest coraz większa ilość warzyw w sklepach i na straganach. Niemniej jednak, nie zawsze te pierwsze warzywa na sklepowych półkach są dla nas najlepszym i najzdrowszym pomysłem, zwłaszcza, ze względu na ilość nawozów sztucznych, użytych do ich wyhodowania. Mam swój zaufany warzywniak gdzie zawsze robię zakupy i jestem pewien każdego produktu, również w okresie wiosennym wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek. Jeśli jednak nie macie takiej pewności, co do produktu i miejsca, równie dobrym pomysłem będzie kupno mrożonych warzyw: zebrane w najlepszym momencie swojej dojrzałości, głęboko i szybko mrożone, również oddadzą mnóstwo smaku na talerzu i pozwolą zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowania posiłku.

Zawsze podkreślam, że dobre nie musi być wrogiem lepszego -  wiadomo, świeże zawsze lepsze, ale jakby tak połączyć jedno i drugie? Ja nie mam z tym problemu, gdyż na koniec dnia liczy się dobry produkt i smak, a w przypadku produktów Hortex możecie być tego pewni, gdyż pracują z najlepszymi dostawcami.

Z poniższym przepisem czekałem, aż przyjadę do mojego ojca na wieś i przygotuję genialne, jednogarnkowe danie z wykorzystaniem mrożonych wiosennych warzyw, młodej kiszonej kapusty oraz boczku marynowanego w soku jabłkowym. Prawda jest taka, że w moim domu uwielbiamy takie szybkie dania na ciepło, ale znając życie i mojego ojca, będzie podjadał również na zimno.

Ale do rzeczy. Szybki bigos z wiosennych warzyw sam się nie zrobi. Aby przygotować danie dla 4 osób potrzebujemy:

Składniki:

- surowy boczek: 250-300 gr

- pół szklanki soku Hortex tłoczonego z jabłek

- bukiet warzyw wiosenny Hortex 450 gr (do tego dania wystarczy połowa opakowania): kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, brukselka, groszek zielony

- młoda kapusta - połówka

- kiszona kapusta - 100 gr

- pół główki czosnku (może też być czosnek niedźwiedzi) 

- dwie szalotki

- kilka pomidorów koktajlowych

- dwie łyżki octu jabłkowego

-łyżka soku z cytryny

- pół szklanki rosołu (opcjonalnie wrzątek) 

- olej 

- przyprawy: sól, pieprz, dwa listki laurowe, cztery kulki ziela angielskiego, łyżka musztardy dijon

Przygotowanie 

Krok 1

- boczek pokrój w kostkę i marynuj  w soku z tłoczonych jabłek  30 min.

- młodą kapustę pokrój w większą kostkę (ja do tego dania wykorzystuje tylko zielone liście zewnętrzne a biały środek zostawiam do kiszenia)

- kapustę kiszoną poszatkuj ( bez płukania)

- szalotkę pokrój w kostkę

- główkę czosnku oczyść lekko i przekrój na pół, w poprzek, tak aby wszystkie ząbki były przekrojone i nie wypadły z główki

Krok 2

- przygotuj dużą, głęboką patelnię lub garnek średniej wielkości

- rozgrzej łyżkę/dwie oleju na mocnym ogniu

- boczek wyciągnij z soku i osusz dokładnie, aby nie strzelał w trakcie smażenia

- do garnka dodaj wieprzowinę i smaż aż się zrumieni - dodaj sól i pieprz

- wyciągnij boczek i odłóż do miski, do garnka po boczku wrzuć szalotkę i czosnek

- po minucie dodaj bukiet warzyw wiosenny Hortex, przyprawy ( sól, pieprz, liście, ziele angielskie) i smaż 3 minuty na mocnym ogniu co jakiś czas delikatnie mieszając. Warzywa mają złapać kolor i smak

- dodaj młodą kapustę, kapustę kiszoną, boczek, pomidory - smaż mocno minutę, zalej szklanką rosołu i zmniejsz ogień

- dodaj do smaku dwie łyżki octu, łyżkę  cytryny oraz musztardy dijon

- gotuj 10-15  minut aż składniki przejdą smakiem, zmiękną, ale będą lekko al dente.

 

Nam sam koniec pokrój pół pęczka koperku, odrobinę pietruszki i dodaj do naszego wiosennego bigosu. Zamieszaj wszystko dokładnie. Dobrym pomysłem będzie również świeży chrzan oraz jajko poche, które w połączeniu z warzywami z pewnością znajdą wspólny język. Ja z moim ojcem po tym daniu znalazłem, zresztą nie tylko po tym.

Smacznego!

md

 

Bigos z wiosenych warzyw Hortex

Bigos z wiosenych warzyw Hortex

Bigos z wiosennych warzyw Hortex

Bigos z wiosennych warzyw Hortex z cytryną i pieczywem

Bigos z wiosennych warzyw Hortex

Podziel się ze znajomymi:

Brak komentarzy

Napisz komentarz