Facebook
Instagram

Pasty warzywne nie na raz! Cztery dania w 15 minut!

Pasty warzywne nie na raz! Cztery dania w 15 minut!

Dokładnie rok temu, siedząc w pięknych okolicznościach przyrody u siebie w ogrodzie, zamieściłem na stronie wpis o tym, jak przygotować sześć dań z sześciu produktów dosłownie w 10 minut. Jeśli znajdziecie chwilę, aby zerknąć do postu i przejrzeć przepisy, to zauważycie, że poza faktem, iż są one banalnie proste, przygotowane są ze składników, które zawsze znajdziecie pod ręką w domowej spiżarni. Listę tych dań wypełniają głównie pasty włoskie, które są najszybsze w przygotowaniu. Nie zawierają też żadnych przetworzonych składników, czy gotowych półproduktów. Tym wpisem chciałem uświadomić wielu osobom, że zamiast zamawiać kolejną pizzę, czy też kupować na wpół gotowe dania, mogą z odrobiną kreatywności przygotować kilka szybkich dań bez konieczności spędzania w kuchni całego popołudnia.

 

Po roku wracam do Was również z pastami, ale tym razem nie włoskimi! Wracam z pastami warzywnymi, które na pierwszy rzut oka przekonają  fanów zdrowego jedzenia, choć pewnie nieco mniej takich, którzy lubią przygotowywać w swojej kuchni wszystko od podstaw (tak jak ja).  Jednak czasami nawet mi zdarza się (pomimo nieufności do wielu gotowych produktów) przekonać siebie samego do tego, że warto sobie uprościć życie bez uszczerbku dla smaku i ambicji. Dlaczego? Ponieważ składniki zawarte w pastach warzywnych powodują, że od razu wiem do czego je wykorzystam, a opcji jest naprawdę sporo, o czym zaraz się przekonacie. Kolejny argument jest taki, że lista użytych produktów do ich przygotowania jest tak krótka, że nawet facet je zapamięta. 😉 I po trzecie, ich skład nie wymusi na Was wzięcia korepetycji z chemii, a raczej z podstaw wiedzy kulinarnej na temat sposobu przygotowywania przetworów, zwłaszcza na zimę, kiedy warzywa są niedostępne. Okazuje się, że historia lubi zataczać koło, a sprawdzone stare metody są najlepsze.

Rok później, będąc w tym samym miejscu, w moim rodzinnym domu i w tym samym ogrodzie, mając tylko lepszą pogodę… no i może trochę więcej doświadczenia 😉 z ręką na sercu, na wątrobie i z pełną odpowiedzialnością przygotuje dla Was cztery smaczne posiłki w oparciu o pasty warzywne. Będą to nie tylko dania błyskawiczne, ale przede wszystkim smaczne.

 

SANDACZ  Z PASTĄ Z CUKINII I CURRY 

Składniki:

  • dwa filety z dorsza ze skórą ( 250 gr.)
  • dwa pomidory
  • jedna szalotka
  • czosnek
  • słoik pasty Wawrzyniec  z grillowaną cukinią i curry
  • olej
  • 150 ml wody
  • cytryna
  • koper
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Dorsza marynujmy w łyżeczce pasty z cukinii, lekko solimy i  odstawiamy na później.

Krok 2:

Kroimy czosnek i cebulę w drobną kostkę.  Rozgrzewamy olej na małej patelni dodajemy czosnek, po minucie cebule i smażymy na średnim ogniu 3 minuty, aż cebula się zeszkli. W miedzyczasie musimy sparzyć pomidory, obrać ze skórki, podzielić na 4 części, wykroić gniazda i pokroić w kostkę.

Krok 3:

Dodajemy pomidory, cały słoik pasty z grillowanej cukinii i 100 ml ciepłej wody.

Krok 4:

Na osobnej patelni smażymy dwa kawałki dorsza, kładąc je skórą do dna. Smażymy aż do chwili gdy skórka będzie przyrumieniona. Kiedy będzie już gotowy dodajemy dorsza do naszej patelni z sosem, również skórą go góry i dusimy przez ok 2-3 minuty, aż woda wyparuje, a sos zgęstnieje.

Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny oraz posypujemy koprem i pietruszką. Wydaje mi się, że przygotowanie tego dania nie zajęło mi nawet 10 minut - sos był delikatny i absolutnie pyszny, z lekko wyczuwalnym posmakiem curry  - nie ma się do czego przyczepić.

 

 

PODPŁOMYK Z PASTĄ Z CIECERZYCY I WOŁOWINĄ 

 Składniki:

  • stek 250 gr antrykot lub rostbef
  • pasta warzywna Wawrzyniec z ciecierzycy
  • 200 gr mąki
  • 100 ml wody gorącej
  • 4 ogórki małosolne
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • szczypiorek
  • lubczyk
  • sól i pieprz
  • olej

Krok 1:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie pośrodku i bardzo powoli wlewamy wodę. Następnie zaczynamy mieszać palcami tak, by połączyć mąkę z wodą. Wodę stopniowo dolewamy w trakcie mieszania, identycznie jak podczas przygotowywania pierogów. Kiedy już połączymy składniki, wyciągamy ciasto z miski i wykładamy na obsypany mąką blat. Ugniatamy 5 minut - powinno być bardzo delikatne, miękkie i gładkie. Jeśli będzie za mokre dosypujemy odrobinę mąki.  Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut aby odpoczęło.

Krok 2:

Wyciągamy ciasto, dzielimy je na trzy części i rozwałkowujemy na posypanym odrobiną mąki blacie.

Krok 3:

Rozgrzewamy patelnię i pieczemy na sucho, bez oliwy po minucie z jednej i drugiej strony do uzyskania brązowych pęcherzyków. Można również użyć patelni grillowej. 😉

Krok 4:

Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni, solimy steka (na 30 minut wcześniej należy wyciągnąć go z lodówki) i smażymy po 2 minuty z jednej i drugiej strony. Następnie dajemy mu odpocząć przez 4 minuty.

Na jeden podpłomyk dajemy solidne trzy łyżki pasty warzywnej z ciecierzycy, układamy pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojony w słupki ogórek małosolny. Kroimy stek w plasterki i dodajemy do reszty. Na koniec lubczyk, szczypiorek, łyżka oleju i świeżo mielony pieprz. To danie możecie przygotować zarówno na grillu jak i w domu. Gdy testowałem ten przepis, mój ojciec kręcił się po kuchni i pytał czy nie mam więcej tych podpłomyków z pastą i stekiem. Fakt, na koniec starł sobie jeszcze świeży chrzan celem uzyskania mocy, ale bez chrzanu też jest wyjątkowo pyszny. W tym daniu najwięcej czasu zabiera przygotowanie podpłomyków (20 minut), ale naprawdę warto, tym bardziej, że jeśli zrobicie ich więcej możecie wypróbować do nich pozostałe smaki past Wawrzyniec: z suszonymi pomidorami, grillowanym bakłażanem, czy cukinią i curry. Każda będzie pasowała idealnie.

 

 

 

 

MAKARON Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM 

 

To będzie zdecydowanie najszybsze danie i nawet spisywanie przepisu wydaje mi się zbędne. Napiszę tylko, że grillowany bakłażan i makaron to ukłon w stronę  Sycylii i jeśli nie chce Wam się bawić w dość czasochłonny proces przygotowania bakłażana, to ta pasta będzie dla Was smacznym ułatwieniem.

Jeśli chodzi o pastę, to ja wziąłbym do tego dania rigatoni, ale ponieważ, cholera, na ten mojej wsi nie ma takiego, wiec zrobiłem z takiego jaki znalazłem, czyli cannelloni ale o długości 3 cm. 🙂 Do spaghetti nasz sos będzie za ciężki, wiec szukajcie raczej makaronu typu pappardelle, czy tagliatelle.

Składniki:

  • oliwa
  • pasta Wawrzyniec  z grillowanym bakłażanem
  • czosnek
  • trzy pomidory
  • 300 gr makaronu (rigatoni)
  • sól i pieprz
  • cytryna

Przygotowanie:

Krok 1:

Wlewany do garnka 4 l wody na makaron i gotujemy.

Krok 2:

Pomidory - parzymy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda i kroimy w kostkę

Krok 3:

Rozgrzewany patelnię, dodajemy łyżkę oliwy, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory wraz z całym słoikiem pasty z bakłażana. W trakcie gotowania makaronu odlewamy połowę szklanki wody i dodajemy do sosu. Makaron wyciągamy na 3 minuty przed czasem podanym na opakowaniu i wrzucamy go do sosu w którym się dogotuje. Na koniec sporo pieprzu, oliwy i soku z cytryny. Prego, mangiare!

 

 

PODPŁOMYK Z PASTĄ Z SZUSZONYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM I WĘDZONYM TWAROGIEM

Składniki:

  • pierś z kurczaka ze skórą
  • pasta Wawrzyniec z susoznych pomidorów
  • kozi ser
  • wędzony twaróg
  • szczypiorek
  • lubczyk
  • olej rzepakowy

Przepis na podpłomyk znajdziecie powyżej,  a skoro już zrobiliśmy ich więcej to dlaczego nie spróbować innych wariantów.

Krok 1:

Pierś solimy, marynujemy w oleju i łyżce pasty z suszonych pomidorów. Następnie smażymy lub grillujemy. W zależności od wielkości piersi rekomenduje dwie opcje:

Duża pierś  - obsmażamy mocno z każdej strony i na 7 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Dobrze jest ją wcześniej lekko rozbić pięścią z grubszej strony, aby wyrównać jej grubość w celu równomiernego smażenia.

Pierś średniej wielkości  (takie polecam najbardziej)  smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 minut z jednej i drugiej strony. Po usmażeniu odkładamy ją na kilka minut aby odpoczęła. W środku nie może być zbyt sucha ani surowa.

Przygotowanie:

Ciepły podpłomyk smarujemy obficie pastą z suszonych pomidorów, dodajemy ser kozi oraz wędzony twaróg , polewamy olejem i dodajemy zioła. Pierś kurczaka kroimy w plastry lub po prostu na pół i układany obok. Et voilà! Danie gotowe! W pewnej chwili się rozpędziłem i chciałem przygotować więcej przepisów z użyciem past, ale tę decyzję uzależniłem od focha mojej córki, która lubi od czasu do czasu rzucić: Nie gotuj tyle, błagam!! Tym razem wygrała. Natomiast ja Was błagać nie będę ale szczerze namawiam abyście dodali do listy zakupów i spróbowali pasty Wawrzyniec.

Smacznego!

md.

Podziel się ze znajomymi:

Brak komentarzy

Napisz komentarz