Jeśli ktokolwiek przygotowuje Spaghetti carbonara z użyciem śmietany, to odpowiem od razu: „NARA” 😉 Często bywa, że lubimy „ulepszać” to, co już samo w sobie jest doskonałe. Niestety, często dotyczy to kuchni włoskiej. Do rzeczy doskonałych zaliczam spaghetti carbonara. Prosta, smaczna i warta każdej kalorii:)

Zanim przejdę do makaronu krótka anegdotka. Lata temu mieszkałem w Poznaniu i jako student piłem głównie za swoje, a jadłem (dużo powiedziane) za czyjeś. Z braku kasy często chodziłem do najtańszego lokalu na ulicy wrocławskiej. Były tam dwa dania do wyboru: „spaghetti bolognese” z mięsem garmażeryjnym i sosem pomidorowym w kolorze zamarzniętej kałuży oraz „spaghetti carbonara” ze śmietaną i gotowaną szynką;) No coż… jak jest bieda to się nie wybrzydza. Tak się skłąda, że bieda jest matką wielu dań i tak też jest w przypadku tej prawdziwej carbonary, o której więej poniżej.

Carbonara – kto wymyślił?

Jeśli wierzyć historii, to pomysłodawcami tego dania byli górnicy (Carbonari przyp red. Fatalny), którzy często przygotowywali danie makaronowe na bazie jajek, sera i boczku (w oryginale to Guanciale, ale o tym później. Druga wersja jest już bardziej filmowa. Amerykanie, którzy stacjonowali podczas II wojny światowej we Włoszech nie mieli co jeść. Gospodarka włoska przypominała bardziej skowyt aniżeli włoska operę. Mimo to we włoskich piwniczkach nie mogło zabraknąć takich produktów jak suchy makaron czy ser. Amerykanie zaś mieli ze sobą boczek i sproszkowane jajka. Tym międzynarodowym sposobem powstała carbonara. Trudno rozsądzać, kto był pierwszy. Na pewno o spaghetti carbonara szybciej dowiedzieli się Amerykanie niż sami Włosi – właśnie za sprawą powracających żołnierzy z frontu.

Składniki do przygotowania Spaghetti carbonara:

  • Ser Parmigiano reggiano – najbadziej popularny, od stuleci produkowany z mleka krowiego i tylko w określonych regionach północnych Włoch. Bardzo delikatny i aromatyczny w smaku.
  • Ser Pecorino – po Grana Padano, to trzeci najpopularniejszy ser we Włoszech, Produkowany z mleka owczego. Wyrazisty w smaku i zdecydowanie intensywniejszy.
  • Żółtka – utworzą cienką kremową powierzchnię na makronie w postaci sosu
  • Guanciale – inaczej podgardle. Jest bardzo tłuste i cieżko dostępne, ale spokojnie można zastąpić go włoskim suszonym boczkiem występującym pod nazwą pancetta.
  • Makaron – idealnie spaghetti lub fetuccine, żadnych rurek. Spóbujecie przygotować też  makaron sami

Przepis 

Danie dla dwóch osób:

  • 6 żółtek + 2 dodatkowo (w osobnych naczyniach)
  • 400 g makaronu
  • 125 gr boczku (lub więcej, jeśli lubicie)
  • Pecorino – 40 g  – idealnie jak dostaniecie z truflami. Obłędnie wzbogaci to smak potrawy.
  • Parmigiano Reggiano – 40 g
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Do gotującej osolonej wody wrzucacie makaron.
  • Boczek lub podgardle kroicie w kostkę i wrzucacie na zimną patelnię. Podgrzewamy i czekamy aż się usmaży. Nadmiar tłuszczu odlewacie.
  • W między czasie, kiedy gotuje  się makaron i smaży boczek, dokładnie mieszacie 6 żółtek z utartym serem na gładką pastę. Zostawcie trochę pecorino na koniec.
  • Przed odcedzeniem makaronu, 30 ml wody odlejcie do szklanki. Makaron wymieszajcie z boczkiem na patelni i następnie przerzućcie makaron do miski, do której dodajcie żółtka z serem i 30 ml wody. Szybko mieszacie i podajecie błyskawicznie, najlepiej na ciepłych talerzach wyjętych z piekarnika
  • Makaron formujecie na talerzu coś na kształt piramidy z lekkim wgłębieniem, aby do środka wrzucić jeszcze surowe żółtko, Posypujecie zdrowo pieprzem i pecorino truflowym na koniec.

Cała tajemnica do przygotowania Carbonary to miska, w której wymieszacie żółtka z makaronem!

W wersji oryginalnej nie ma żółtka w środku. Pecorino również jest bez trufli. Warto od czasu do czasu podkręcić to klasyczne danie, pod warunkiem, że nie profanujemy go śmietaną i baza smakowa jest zachowana.

Mangiare:)

md

Spaghetti Carbonara by Fatalny Facet

Podziel się ze znajomymi:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here