Żeberka w sosie BBQ, to obok skrzydeł w Louisianie mój zdecydowany faworyt na spotkanie w większym gronie. Dziś wypada finał Ligi Mistrzów, więc jeśli zaprosiliście przyjaciół do wspólnego oglądania widowiska warto również coś przekąsić.

 

To „coś” dzisiaj, to żebra wieprzowe w domowym sosie BBQ. Z naciskiem na to drugie, ponieważ  amerykański klasyk odgrywa tutaj najważniejszą rolę. Ten sos dla amerykańskiej kuchni jest tak ważny, jak dorobek The Beatles dla Brytyjczyków: doczekał się wielu wersji, ale jego baza jest niezmienna. Sos BBQ musi być słodki, kwaskowaty, zawierać w sobie posmak wędzonki oraz wyczuwalną ostrość. Te wszystkie elementy mam zamiar dziś ze sobą połączyć, a że czasu jest mało, to zabieramy się od razu za przygotowanie sosu:

Składniki potrzebne do sosu:

  • 4 Łyżki cukru
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki ziaren kolendry
  • Łyżeczka kuminu
  • 680 ml pomidorów – butelka passaty
  • Łyżka lub dwie sosu Worcestershire
  • Łyżka octu winnego
  • 3 małe papryczki Chipotle ( wędzone papryczki) Jeśli nie macie, to 4 łyżeczki papryki wędzonej i osobno łyżeczkę chili w proszku.
  • Sół i Pieprz
  • Łyżkę melasy  – jak nie macie możecie pominąć

Przygotowanie:

  1. Do zimnego garnka wsypujemy cukier i czekamy aż się lekko skarmelizuje.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek razem z kolendrą i smażymy do momentu aż cukier się rozpuści, a składniki w nim skarmelizują – delikatnie mieszamy, ale nie za często.
  3. Dorzucamy pokrojone papryczki chipotle, ocet winny, sos worcestershire pomidory kumin. Lekko doprawiamy solą i pieprzem (chociaż dla mnie są zbędne).
  4. Sos redukujemy przez 2 h na małym ogniu i podczas redukcji nie mieszamy go. Spód ma się lekko przypalić oddając smak sosowi. Po wymieszaniu może być gorzki, dlatego redukujemy powoli wydobywając coraz więcej smaku. Sos ma bardzo powoli sobie pyrkać, a jego konsystencja ma być bardzo gęsta. Jak już będzie gotowy i odpowiednio zredukowany, blendujemy. Pamiętacie, że nasz sos, to nie marynata i nie zalecam go w taki sposób używać.

Czas na mięso oraz marynatę:

  • 1,5 02 kg żeberek wieprzowych (Złotnicka)
  • 1- 2 Łyżki kawy
  • 1 Łyżka kuminu
  • 1 Łyżka oleju
  • Sól – wedle uznania

Marynatą nacieramy dobrze mięso. Idealnie wstawić na kilka godzin do lodówki, a jeśli tak jak dziś brakuje czasu, to na 30 minut i do piekarnika.

Żeberka możecie robić w całym płacie, choć jeśli nie macie ogromnego grilla, rekomenduje pokroić je na mniejsze kawałki (3 kostki lub na jedną kostkę – idealny finger food). Wtedy wygodniej smaruje się sosem BBQ podczas pieczenia.

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 160 C
  2. Kładziemy kawałki  żeberek na papierze do pieczenia.
  3. Po dwóch godzinach pieczenia wyciągamy żeberka i smarujemy je sosem (ten sos to nie marynata, dlatego nie robimy tego na początku)
  4. Pieczemy ok 4-5 h i co  20 min  smarujemy mięso sosem za pomocą pędzelka etc. Nie za grubą warstwę, aby sosu  wystarczyło nam na koniec przed podaniem.
  5. Mięso po upieczeniu powinno praktycznie odchodzić od kości. Na sam koniec dodajcie resztę sosu, aby okrył wszystkie kawałki bardzo dokładnie.
  6. Dla podkręcenia smaku możecie skropić limonką i dodać siekanej kolendry.

Smacznego dla Was:)

 

Podziel się ze znajomymi:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here